Management of knowledge and local ecosystems of innovation in the honduran dairy sector

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/multiensayos.v11i21.20076

Keywords:

Local innovation ecosystems, dairy sector, knowledge management, cooperation, economic development

Abstract

An innovation ecosystem is defined as an interconnected network of actors, including organizations, customers, suppliers and regulators, that work together to create value and face both collaboration and competition. At the local level, these ecosystems can drive economic development and foster an entrepreneurial culture in specific productive sectors, such as the dairy sector in Honduras. This sector, which contributes significantly to the national economy and generates numerous jobs, faces challenges in areas such as production, quality, safety and innovation, mainly due to traditional practices and limited technology. This paper argues that the implementation of local innovation ecosystems, where universities play a leading role, can transform the dairy sector through research, development and innovation. Public-private collaboration and the role of universities are fundamental to the success of these ecosystems, as they generate knowledge, train specialized talent and promote technology transfer. In addition, universities act as research and development centers in alliance with companies and governments, fostering economic growth and competitiveness. Cooperation among actors facilitates the exchange of knowledge and the adoption of advanced practices, while the integration of scientific, technological and innovative strategies, together with continuous training programs, optimize production processes and improve the quality and safety of dairy products. To overcome the challenges facing the Honduran dairy sector, it is essential to establish ongoing training programs, develop open innovation platforms and design effective systems for monitoring and evaluating R&D and innovation projects. Successful experiences support these initiatives, which allow better adaptation to market demands and contribute to improving the quality of life of producers in the sector.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Cámara Hondureña de la Leche [CAHLE]. (2023). Informe anual de actividades del 2023. https://www.cahle.org/informes-anuales/

Cámara Hondureña de la Leche [CAHLE]. (2024). Cámara Hondureña de la Leche. (CAHLE, Editor) CREL: https://www.cahle.org/crel/

Centro Nacional de Producción más Limpia en Honduras [CNP+LN]. (2017). Centro Nacional de Producción más Limpia en Honduras. Impulsando la competitividad y el desarrollo sostenible en Honduras: https://www.cnpml-honduras.org/sectorlacteos/

Dirección de Investigación Científica, Humanística y Tecnológica [DICIHT]. (2024). Proyecto de Investigación Aplicada / Tecnológica Sector Lacteo.

Elola, I. (26 de octubre de 2021). Ganaderos, cooperativas e industrias, piezas clave para las economías rurales. Euroganadería. https://www.euroganaderia.eu/ganaderia/reportajes/ganaderos--cooperativas-e-industrias--piezas-clave-para-las-economias-rurales_9315_6_12647_0_1_in.html

Federación Española de Asociaciones de Ganado Selecto [FEAGAS]. (25 de 06 de 2019). El papel clave del sector lácteo en los Objetivos de Desarrollo Sostenible. Noticias generales FEAGAS.

Gallego, Y., Mancera, L., & Melo, Á. (2021, Junio 30). Estrategias basadas en el desarrollo sostenible para el fortalecimiento de la cadena de valor del sector lechero en Chocontá, Cundinamarca. https://hemeroteca.unad.edu.co: https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/revista-estrategica-organizacio/article/view/5661/5395#info

García Rosado, A. (16 de abril de 2015). La apuesta por la I+D, clave para el sector lácteo ante el final de la cuota. El Mundo. https://www.elmundo.es/economia/2015/04/16/552f8c0b268e3eb9298b4572.html

Groot, O. J. (2018). La cadena regional de valor de la industria de lácteos en Centroamérica. México: CEPAL. https://repositorio.cepal.org/server/api/core/bitstreams/d94fa06d-7d41-4627-9e3e-84049a1fe722/content

Heifer Internacional Honduras. (4 de enero de 2024). Programa Ganadería Sostenible - Proyecto Mejorando la Productividad y Competitividad del Sector Lácteo en Honduras. Heifer Honduras Web site: https://heifer-honduras.org/programa-de-ganaderia-sostenible/

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2020). Producción de leche. www.fao.org: http://www.fao.org/dairy-production-products/esPérez, S., Romero, C., & Acuña, D. (2020). Estrategias de innovación para generar valor en la cooperativa de productores de leche la costa Atlántica Coolechera Ltda. en la ciudad de Barranquilla. Editorial Gente Nueva, Bogotá, Colombia.

Reina Rozzo, J. (2019). Ecosistemas de Innovación local para fortalecer la agroecología en Colombia: El caso preliminar del Lab Campesino de Tierra Libre. Research Gate, 4. https://www.researchgate.net/publication/331035417_Ecosistemas_de_Innovacion_local_para_fortalecer_la_agroecologia_en_Colombia_El_caso_preliminar_del_Lab_Campesino_de_Tierra_Libre

Reyes, A. (2020). Boletín informativo - Proyecto Oportunidades Rurales. Swisscontact. https://www.swisscontact.org/_Resources/Persistent/3/f/7/4/3f7414a71882a61adf2b0531792169792c086fa8/bolet%C3%ADn%20diciembre%202021.pdf

Secretaría de Agricultura y Ganadería [SAG]. (julio de 2023). Análisis de la ganadería de leche y carne de Honduras. Secretaría de Agricultura y Ganadería: https://www.prensa.sag.gob.hn/2023/07/21/presentan-analisis-de-la-ganaderia-de-leche-y-carne-de-honduras/

Urquilla Castaneda, A. (2022). Ecosistema de innovación agroindustrial. Realidad y Reflexión, 55(1992-6510), 109. https://doi.org/https://doi.org/10.5377/ryr.v1i55.14426

Published

14-02-2025

Issue

Section

EDUCATION SCIENCES AND HUMANITIES

How to Cite

Management of knowledge and local ecosystems of innovation in the honduran dairy sector. (2025). Revista Multi-Ensayos, 11(21), 3-13. https://doi.org/10.5377/multiensayos.v11i21.20076