Current Situation of Sovereignty and Food and Nutrition Security in eleven communities in the municipality of El Sauce, Province of León, Nicaragua in the period 2015-2016

Authors

  • Lic. Norland Quezada Palacios UNAN-MANAGUA

Abstract

This research project unveils results of fieldwork and its main functions were directed to institutional strengthening to promote a governance process of Sovereignty, Food Security and Nutrition locally. The communities assigned were Los Panales (Nueva Esperanza hamlets, Nueva España), Los Loros (all the hamlets), Santa Bárbara, (Agua Fría hamlets), Guacucal (Santa Lucía hamlets), Sálales (Lasla and las Cigarreras hamlets), San Antonio Valley (El Tempisque hamlets), Los Altos de Ocotal (Buena Vista hamlets, Guayabo, Las Minitas and Cerro Colorado); all hamlets of Las Mercedes, Sábana Grande, Los Tololos and San Ramón in most of the villages of La Palma, St. Lucia, and partial monitoring was provided in partial communities in the municipality of El Sauce, department of León.

The main research results were based on the axis of "Inter-institutional coordination when implement a mechanism that helps reduce malnutrition and build Sovereignty, Food Security and Nutrition at a local level in eleven communities in the municipality of El Sauce", these were:

  • Strengthening of municipal governance in Sovereignty, Food Security and Nutrition as a result of inter-institutional actions promoted at a local level.
  • Institutional strengthening on the use of basic tools and management mechanisms at the local level towards Sovereignty, Food Security and Nutrition.
  • Accompanying of the processes executed on the welfare of families, their life quality and sustainable human development.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ADES, SIMAS. (2013). Segundo foro municipal sobre seguridad alimentaria y nutricional.

Asamblea Nacional de Nicaragua. (2009a). Ley 693. De Soberanía y Seguridad Alimentaria y Nutricional. Nicaragua. Managua. 8 pág.

Asamblea Nacional de Nicaragua. (2011b). Cambio Climático y Soberanía y Seguridad Alimentaria y Nutricional en Nicaragua. Sistema de las Naciones Unidas FAO/PNUD/OPS-OMS. Managua, Nicaragua.

Bendaña García, Guillermo. (2012). “Agua, Agricultura y Seguridad Alimentaria y Nutricional en las zonas secas de Nicaragua”. Managua, Nicaragua.

Bornermann, Guillermo, et al. (Junio 2009). “Desafíos desde la Seguridad Alimentaria y Nutricional en Nicaragua”. OXFAM.

Canales, Alvarado y Pineda. (s.f.). Metodología de la investigación, Manual para el Desarrollo de personal de Salud. OPS. pp. 77-161.

CEPAL (Comisión Económica para América Latina y el Caribe). (2007). Estudio económico de América Latina y el Caribe 2006-2007 (LC/G.2338-P/E), Santiago de Chile. Publicación de las Naciones Unidas. Nº de venta: S.07.II.G.2.

Hernández Sampieri, Roberto. (2006). Metodología de la investigación. 4ta ed.

Instituto Nacional de Estadísticas y Censos (INEC). (2006). VIII Censo de Población y IV de Vivienda. Volumen IV. Managua, INEC. 546 pág.

Ministerio Agropecuario y Forestal (MAGFOR). (2009). Política de Seguridad y Soberanía Alimentaria y Nutricional desde el sector público Agropecuario y Rural. Managua, Nicaragua.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2011). Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional de América Latina y el Caribe 2011.

Published

10-05-2016

How to Cite

Quezada Palacios, L. N. (2016). Current Situation of Sovereignty and Food and Nutrition Security in eleven communities in the municipality of El Sauce, Province of León, Nicaragua in the period 2015-2016. Revista Torreón Universitario, 5(12), 37–43. Retrieved from https://revistas.unan.edu.ni/index.php/Torreon/article/view/3313

Issue

Section

SCIENTIFIC ARTICLES