Bacterial control with UV lights in the food industry in Nicaragua

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/rtu.v13i36.17637

Keywords:

Bacteria, bacterial contamination, food industry, Microbiology, UV lights

Abstract

This article documents the application of the methodology of a descriptive industrial engineering project for the food industry, being one of the most important in our country, but also one of the most susceptible to bacterial contamination problems. Foodborne illness is a serious problem that affects millions of people each year. What can we do about it? The solution is in UV lights.

UV lights are an effective and safe way to control the growth of bacteria in the food industry. By exposing food and surfaces to these lights, up to 99.9% of the bacteria present are killed, without the need for chemicals or complicated processes. In addition, UV lights are friendly to the environment and do not generate toxic waste.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bacteria. (s/f). Genome.gov. Recuperado el 24 de mayo de 2023, dehttps://www.genome.gov/es/genetics-glossary/Bacteria

CDCespanol. (2021, julio 19). Radiación UV. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/spanish/nceh/especiales/radiacionuv/index.html

¿Cuál es la diferencia entre rayos UVA y UVB? (s/f). Garnier.es. Recuperado el 24 de mayo de 2023, de https://www.garnier.es/consejos-belleza/proteccion-solar/diferencias-rayos-uva-uvb

Desincash. (s/f). Cómo actúa la Luz UV sobre los diferentes microorganismos. Cómo actúa la Luz UV sobre los diferentes microorganismos - Desinfección de Billetes y Monedas (desincash.com)

Cabral, A. (2017). Efecto de la radiación ultravioleta sobre la calidad de hortalizas deshidratadas (Tesis de maestría). Universidad Nacional de Uncuyo. https://bdigital.uncu.edu.ar/objetos_digitales/8693/tesis-brom.-cabral-andrea-2017.pdf

Diccionario de cáncer del NCI. (2011, febrero 2). Instituto Nacional del Cáncer. https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionarios/diccionario-cancer/def/radiacion-uvc

Ecodelsa. (13 de mayo 2020). Luz Ultravioleta UV-C Desinfección Virus y Bacterias. https://ecodelsa.com/luz-ultravioleta-uv-c-desinfeccion-virus-y-bacterias/

"Historia de los rayos UVA y su descubridor". (s.f.). CurioSfera-Historia. https://curiosfera-historia.com/historia-de-los-rayos-uva-y-su-descubridor/.

Introducción a la desinfección por UV. (s/f). Trojanuv.com. Recuperado el 26 de mayo de 2023, de https://www.trojanuv.com/es/uv-basics/

Mar, 4. (s/f). El medio ambiente, arma y escudo de bacterias multirresistentes. Paho.org. Recuperado el 1 de junio de 2023, de https://www.paho.org/es/noticias/4-3-2021-medio-ambiente-arma-escudo-bacterias-multirresistentes

Papelmatic. (2019, septiembre 19). Bacterias patógenas en la industria alimentaria. Papelmatic. https://papelmatic.com/bacterias-patogenas-en-la-industria-alimentaria/

Ríos-Tobón, S., Universidad de Antioquia, Agudelo-Cadavid, R. M., Gutiérrez-Builes, L. A., Universidad de Antioquia, & Universidad Pontificia Bolivariana. (2017). Patógenos e indicadores microbiológicos de calidad del agua para consumo humano. Revista Facultad Nacional de Salud Pública, 35(2), 236–247. https://doi.org/10.17533/udea.rfnsp.v35n2a08

Rossel Bernedo, L. J., Universidad Privada San Carlos - Puno, Perú, Ferro Mayhua, F. P., & Ministerio de Salud del Perú, Región de Salud Puno, Salud Chucuito. (2020). Radiación ultravioleta-c para desinfección bacteriana (coliformes totales y termotolerantes) en el tratamiento de agua potable. Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research, 22(1), 68–77. https://doi.org/10.18271/ria.2020.537

Published

28-02-2024

How to Cite

Salgado Arauz, G. J. (2024). Bacterial control with UV lights in the food industry in Nicaragua. Revista Torreón Universitario, 13(36), 158–165. https://doi.org/10.5377/rtu.v13i36.17637

Issue

Section

Health and Social services