Dimensions for the sustainability of agricultural production systems excluded from agroecology

Authors

  • Darwin Ráudez-Centeno Instituto Nicaragüense de Tecnología agropecuaria. INTA, Nicaragua
  • Jairo Emilio Rojas Meza Facultad Regional Multidisciplinaria, Matagalpa. UNAN-Managua/FAREM-Matagalpa, Nicaragua

DOI:

https://doi.org/10.5377/farem.v0i0.11614

Keywords:

Application, science, discipline, ecological

Abstract

The purpose of this article is to deepen in the different theoretical approaches for the sustainability of agricultural production system excluded from agroecology, the hypothesis is based on the assumption that the quantities theoretically mentioned in this science are incomplete to express the scope and support of modern agricultural productivity and above all to achieve food security, the philosophical and theoretical conception to argue for an extension of the dimension and their applicability originates in authors who are expert in economics, ecological, and agronomic science, the article suggest to extend more the measurable scope of this subject, that is why sustainability, adaptive, plurality, market and universality are proposed. The measurement of these new facets for the integrality of this discipline, taking an approach of the universalization, application and understanding of it because the association of these principles is what will make the discipline a credible and practical science.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Altieri, M.A. (1987). Agroecología: La base científica de la agricultura alternativa. Westview Press, Boulder, Colorado: 227 págs.

Altieri, Miguel A., & Peter Rosset. (1995). La agroecología y la conversión de los métodos convencionales a gran escala sistemas de gestión sostenible. Revista Internacional de Estudios Ambientales 50: 165-185.

Altieri, M., & P. Koohafkan (2008). Granjas duraderas: cambio climático, pequeños agricultores y comunidades agrícolas tradicionales. Red del Tercer Mundo, Malasia: p. 72.

Altieri, M. Á., & Nicholls, C. I. (2012). Agroecología: única esperanza para la soberanía alimentaria y la resiliencia socioecológica. Agroecología, 7(2), 65-83

Caporal, F. R., & Costabeber, J. A. (2004). Agroecología y extensión rural: contribuciones a la promoción del desarrollo rural sostenible. Brasilia: MDA / SAF / DATER-IICA.

CMMAD (Comisión Mundial del Medio Ambiente y del Desarrollo), (1988). Nuestro futuro común. Madrid: Alianza Editorial.

Dalgaard, T. Hutchings, N. J., & Porter, J. R. (2003). Agroecología: escalamiento e interdisciplinariedad. Agricultura, ecosistemas y medio ambiente. 100 (1), 39-51.

De Schutter, O. (2010). Consejo de Derechos Humanos, Informe Especial sobre el derecho a la alimentación, U.N. Doc. A / HRC / 16/49, recuperado de: http://www2.ohchr.org/english/issues/food/docs/A-HRC-16-49.pdf

De Schutter., & Ga¨eten Vanloqueren (2011). La nueva revolución verde: cómo la ciencia del siglo XXI puede alimentar al mundo, Soluciones. págs. 33-44.

FAO (Organización de las naciones unidas para la alimentación y la agricultura), La FAO pide un “cambio de paradigma” hacia la agricultura sostenible y la agricultura familiar. 201. Autor. Recuperado de: http://www.fao.org/news/story/en/item/250148/icode/ (consultado el 13 de octubre de 2020).

Francis, C. Lieblein, G., Gliessman, S., Breland, T. A., Creamer, N., Harwood, R., & Wiedenhoeft, M. (2003). Agroecología: la ecología de los sistemas alimentarios. Revista de agricultura sostenible, 22 (3), 99-118.

Garnett, T., & Godfray, C. (2012). Intensificación sostenible de la agricultura: Navegar por un curso a través de las prioridades del sistema alimentario en competencia. Red de investigación sobre el clima de los alimentos y el programa Oxford Martin sobre el futuro de los alimentos, Universidad de Oxford, Reino Unido: 51.

Guzmán Casado, G. I., González de Molina Navarro, M., & Sevilla Guzmán, E. (2000). Introducción a la agroecología como desarrollo rural sostenible (No. Sirsi) i9788471148704).

Guzmán, E., & Woodgate, G. (2013). Agroecología: Fundamentos del pensamiento social agrario y teoría sociológica. Agroecol. Sostener. Food Syst. 37, 32–44.

Gliessman, S (2013). Agroecología: Cultivando las raíces de la resistencia. Agroecol. Sostener. Food Syst., 37, 19–31. 8. Altieri, M.A. Nicholls, C.I. Ampliación de la agroecología para la soberanía alimentaria y la resiliencia. Sostener. Agric. Rev. 2012, 1–29. [CrossRef]

Hewitt, T. I., & Smith, K. R. (1995). Agricultura intensiva y calidad ambiental: examinando el mito agrícola más reciente. Instituto Henry A. Wallace de Agricultura Alternativa:

IICA (Instituto interamericano de cooperación para la agricultura), (1999). Discurso de Severino De Melo Araujo, Subdirector General de FAO para América Latina y el Caribe: XI Conferencia Latinoamericana de ALEAS. Abril 1997. Santiago, Chile: En: Educación Agrícola Superior, Desarrollo Sostenible, Integración Regional y Globalización, R Chateneuf, A Violic & E Paillacar (Eds): 9-13. Autor.

IICA (Instituto interamericano de cooperación para la agricultura), (2012). Situación y desempeño de la agricultura en América Latina, desde la perspectiva tecnológica. San José, C.R: IICA. 92 pp Autor.

Keller, D. (2013). Muestra de conservación y Mayordomía: Agricultura Progresiva.pág. 42.

Kershen, D. L. (2006). Agricultura intensiva sostenible: alta tecnología y beneficios ambientales. Kan. JL y Pub. Pol’y, 16, 424.

López-García, D., Calvet-Mir, L., Espluga, J., Di Masso, M., Tendero-Acin, G., & Pomar-León, A. (2015). La dinamización local agroecológica como estrategia para la construcción de soberanías locales: Ecología Política. (49), 28-34

Mc Ginn, AP. (2000a). ¿Por qué envenenarnos a nosotros mismos?: Un enfoque de precaución para los productos químicos sintéticos. Chris Bright, editor, Worldwatch Paper 153: 92 págs.

Mc Ginn, AP. (2000b). Eliminación de contaminantes orgánicos persistentes: en estado del mundo 2000, Informe del Instituto Wordlwatch sobre el progreso hacia una sociedad sostenible. WW Norton & Company, Nueva York-Londres: 80-100.

Mockshell, J., & Kamanda, J. (2018). Más allá del debate sobre la intensificación agrícola agroecológica y sostenible: ¿es la sostenibilidad combinada el camino a seguir ? Revista Internacional de Sostenibilidad Agrícola, 16 (2), 127-149.

Nosty, B. D. (2009). Cambio climático: consenso científico y construcción mediática. Los paradigmas de la comunicación para la sostenibilidad. Revista Latina de comunicación social, 12(64), 99-119.

Pérez-Vázquez, A., & Ruiz-Rosado, O. (2005). Investigación interdisciplinaria: un análisis DAFO y su papel en la investigación agrícola en México: Agroecosistemas tropicales y subtropicales, 5 (3), 91-99.

PNUMA (Programa de las Naciones Unidas Para el Medio Ambiente), (1990). Reseña del PNUMA.Nairobi, Kenia: 48 pp. Autor.

Quist, et al. (2013). Hambriento de innovación: Vías de cultivos transgénicos Agroecología, 2 Lecciones Tardias de las advertencias tempranas: SCI., Precaución, Innovación 490, 508.

Rosset, P. M., & Altieri, M. A. (1997). Agroecología versus sustitución de insumos: una contradicción fundamental de la agricultura sostenible. Sociedad y recursos naturales, 10 (3), 283-295.

Sarandón SJ, MS Zuluaga, R Cieza, C Gómez, L Janjetic., & E Negrete (2006). Evaluación de la sustentabilidad de sistemas agrícolas de fincas en Misiones, Argentina: mediante el uso de indicadores. Revista Agroecología, 1: 19-28.

Sarandón, S.J., & C.C. Flores. (2014). Análisis y evaluación de agroecosistemas: Construcción y aplicación de indicadores. pp. 375-410. En: Sarandón, S.J. y C.C. Flores (eds.). Bases teóricas para el diseño y manejo de agroecosistemas sustentables. Universidad Nacional de La Plata, La Plata: Argentina.

Sarandón, S. J., & Flores, C. C. (2014b). Agroecología. Editorial de la Universidad Nacional de La Plata: (EDULP).

Tranquilli, C. A. (2015). Necesidad y costes de una política que transforme la agricultura convencional en orgánica. (Doctoral disertación, Universidad de Guayaquil: Facultad de Ciencias Económicas)

Tribi, Derek. (1994). Alimentar y ecologizar el mundo: el papel de la investigación agrícola internacional. Wallingford, Inglaterra: CAB International.

Wezel, A., & Soldat, V. (2009). Un análisis histórico cuantitativo y cualitativo de la disciplina científica de la agroecología. Revista internacional de sostenibilidad agrícola, 7 (1), 3-18.

Published

14-06-2021

How to Cite

Ráudez-Centeno , D., & Rojas Meza, J. E. (2021). Dimensions for the sustainability of agricultural production systems excluded from agroecology. Revista Científica Estelí, 136–152. https://doi.org/10.5377/farem.v0i0.11614

Issue

Section

ENVIRONMENTAL SCIENCES

Similar Articles

<< < 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.