SAFETY AND FOOD CULTURE IN FOOD PRODUCTION COMMUNITIES: CRITICAL ANALYSIS OF THE NICARAGUAN PRODUCTION SYSTEM

Authors

  • José Ramón Velásquez Hernández Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua UNAN-Managua.

DOI:

https://doi.org/10.5377/hcs.v0i4.4924

Keywords:

Food Sovereignty, food culture, agroecology, peasant community

Abstract

Global food production is in the hands of large international corporations , however households play an important role in food production . A key aspect to be highlighted is the food culture of the population in terms of food selection is concerned. The working methodology was based on the literature review and the corresponding analysis.
Return to agroecological production implemented by rural communities , indigenous peoples and ethnic communities should be a focal point in achieving food security.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

José Ramón Velásquez Hernández, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua UNAN-Managua.

Máster en Desarrollo Rural y Licenciado en Antropología. Docente del Departamento de Antropología, UNAN-Managua. Candidato a Doctor en Ciencias del Desarrollo Rural Territorial Sustentable. Entre los cursos que imparte están Técnicas de investigación documental y Metodología de Investigación.

References

Altieri, M.(1999) Agroecología: Bases científicas para una agricultura sustentable. Lima-Perú. Nordan-Comunidad.

Bertrán, M y Arroyo, P (2006) Antropología y nutrición. Fundación mexicana para la salud. México DF.

Chayanov, A.V (1974). La organización de la unidad económica campesina. Buenos Aires.

Centro para la promoción, la investigación y el desarrollo rural y social (CIPRES) (2006). Los pequeños y medianos productores Agropecuarios en Nicaragua. Tomo 1. Managua. CIPRÉS.

IICA(2009). Informe anual 2008 Nicaragua: La contribución del IICA al desarrollo de la agricultura y las comunidades rurales. Managua. ICA.

Kaustky, K (1974). La cuestión agraria. México Nuestro tiempo.

Teubal, M (1998) Globalización y Nueva ruralidad. Buenos Aires CONICET.

Published

09-10-2017

How to Cite

Velásquez Hernández, J. R. (2017). SAFETY AND FOOD CULTURE IN FOOD PRODUCTION COMMUNITIES: CRITICAL ANALYSIS OF THE NICARAGUAN PRODUCTION SYSTEM. Revista Humanismo Y Cambio Social, 43–50. https://doi.org/10.5377/hcs.v0i4.4924